APLICACIÓ MÒBIL (ANDROID)

Aplicació:    neo_bluetooth.apk

Per poder controlar el robot amb el mòbil s’ha hagut de crear una aplicació, que a través del Bluetooth instal·lat li enviï les ordres. Per fer-ho s’ha utilitzat un programa on-line que permet crear aplicacions per a Android: http://appinventor.mit.edu/explore/, es programa tan el missatge que envia com el disseny que tindrà l’aplicació. Des de l’enllaç anterior s’ha de clicar a Create apps, i s’inicia un projecte nou.

resultat

 

 

 

 

 

L’objectiu és crear una aplicació amb la que es pugui encendre i apagar el robot, i se li donin quatre ordres, el resultat final serà igual que el de la imatge de l’esquerra.

 

 

 

Quan iniciem un projecte nou ens apareix aquesta pantalla, aquí és on es dissenya l’estètica de l’aplicació, més endavant ja es farà la programació.

pantalla_inicial

Primer de tot es clica a Conectivity i s’arrossega fins al mig de la pantalla l’opció de Bluetooth Client . A sota de la pantalla apareixerà que s’ha afegit aquesta opció.

2_bluetooth_client

A continuació es crea un List Picker, serveix per poder escollir a quin Bluetooth connectem el mòbil. Primer es selecciona la opció de List Picker de la pestanya User Interface (marcada en blau a la imatge) i s’arrossega a la part superior de la zona de treball. Ara ja se li pot donar l’aspecte que es vulgui. Primer se li canvia el color de fons (marcat en negre) del color negre que ve per defecte a taronja, després se li canvia la mida de la lletra (marcat en vermell), dels 14 que venen per defecte als 30 punts, a continuació ve el tipus de lletra (marcat en taronja) el canviem a monospace, ara es canvia l’alçada (marcat en groc) per 60 píxels i per acabar es canvia l’amplada (marcat en verd) per l’opció Fill parent, que omple tot l’espai.

listpicker

3-5_text

També se li ha de canviar el text que apareixerà al botó, s’ha de baixar la pantalla per poder veure més opcions i on posa Text s’ha d’escriure el que es vol que aparegui, en aquest cas Connectar Bt.

Els resultat ha de ser el següent:

3-6_resultat

Ara s’afegeix un bloc en blanc per separar el List Picker de la següent fila de botons. Es va a la pestanya de Layout i es selecciona, s’arrossega l’opció Horizontal Arrangement fins la zona de treball. Es canvien les mides perquè ocupi 40 píxels d’alt (marcat en vermell) i que ocupi tota la pantalla d’ample seleccionant Fill parent (marcat en taronja)

4

El resultat és el següent:

4-3_resultat

Ara creem un espai on més endavant es col·locaran els dos primers botons. Com s’ha fet abans s’arrossega l’opció de Horizontal Arrangement de la pestanya de Layout (marcat en blau). D’alçada ha de tenir 80 píxels (marcat en verd), i d’ample s’ha de seleccionar Fill parent (marcat en verd).

5

El resultat és el següent:

5-4_resultat

A continuació s’omple l’espai que hem creat amb els botons d’encès i apagat. La distribució que es veurà a la zona de treball no correspon a la que després es veu al mòbil, per tant les mesures dels botons i dels forats estan fetes perquè per a un mòbil BQ E4 de 4” es vegi tot centrat.

Es torna a fer servir l’opció de Horizontal Arrangement de la pestanya de Layout (marcat en blau) i s’arrossega dins del contenidor que hem creat abans. Ara per l’alçada es selecciona la opció de Fill parent per omplir tot el contenidor (marcat en lila), i 35 píxels d’ample (marcat en marró).

6

El resultat és el següent:

6-3_resultat

Ara es crearà el botó de ON. Primer s’arrossega dins el contenidor que hem creat abans l’opció de Button de la pestanya User Interface (marcada en blau). A continuació de li donen les especificacions estètiques. Es canvia el color de fons pel verd (marcat en negre), es canvia el mida de la lletra per 30 (marcat en lila), es canvia el tipus de lletra pel monospace (marcat en blau), es canvia l’alçada perquè ocupi tota la del contenidor seleccionant Fill parent (marcat en verd), es canvia l’amplada per 85 píxels (marcat en taronja) i finalment es canvia el text pel de ON ( marcat en vermell).

7

El resultat és el següent:

7-7_resultat

Ara es crea un separador que estarà entre el botó de ON i el de OFF.

Es torna a fer servir l’opció de Horizontal Arrangement de la pestanya de Layout (marcat en blau) i s’arrossega dins del contenidor que hem creat abans. Ara per l’alçada es selecciona la opció de Fill parent per omplir tot el contenidor (marcat en taronja), i 80 píxels d’ample (marcat en groc).

8

El resulta és el següent:

8-3_resultat

Ara es crea un altre botó, aquest serà el de OFF, s’arrossega l’opció de Button de la pestanya User Interface dins el contenidor que hem creat abans (marcada en blau). Després es canvia el color de fons pel vermell (marcat en negre), es canvia la mida de la lletra per 30 ( marcat en vermell), es canvia el tipus de lletra pel monospace (marcat en taronja), es selecciona que d’alçada ocupi tot el contenidor amb l’opció Fill parent (marcat en groc), es posa l’amplada de 85 píxels (marcat en verd) i es posa com a text OFF.

9

El resultat és el següent:

9-7_resultat

Per completar el disseny falten una fila de separació, una de botons, una altra de separació i finalment una altra de botons. El procediment és el mateix que s’ha mostrat fins ara, les dues files de separació han de ser de 40 píxels d’alt i han d’ocupar tot l’espai d’ample. Els dos contenidors de botons han de ser de 80 píxels d’alt i han d’ocupar tot l’espai d’ample. Dins hi ha d’haver un primer forat de separació de 25 píxels d’ample i ha d’ocupar tot l’alt del contenidor. Després ha d’haver-hi un botó de color blau, amb la mida de lletra de 16, el tipus de lletra monospace, ocupar tot el contenidor d’alt, fer 100 píxels d’ample i que la lletra sigui de color Light Gray. Després del botó ha d’haver-hi una altra separació de 70 pixels i que ocupa tot el contenidor d’alt. Al costat d’aquest separador hi ha un altre botó amb les mateixes especificacions que l’últim. El text del botons ha de ser: POSICIÓ INICIAL, CAMINAR, SALUDAR i APLAUDIR. El resultat és el següent:

16_acabat

Ara s’ha de fer el programa perquè enviï diferents ordres quan es cliqui a cada botó, el que enviarà són números de l’1 al 6. Es programa en blocs i per fer-ho s’ha de clicar a la part superior dreta on posa Blocks. El programa és el següent:

programa

Per crear-lo s’han de buscar les diferents eines de la part esquerra.

programa_1

Primer es busquen els blocs que es veuen en la imatge superior i es col·loquen de la mateixa manera i es selecciona el mateix. Aquest bloc fa que apareguin tots els dispositius Bluetooth que el mòbil detecta en una llista per que es pugui escollir el desitjat, que en el cas d’aquest projecte, és el del robot.

programa_2

Altra vegada es busquen els blocs apropiats i es col·loquen de la manera en que es mostra en la imatge superior. Aquest bloc fa que el mòbil es connecti al Bluetooth seleccionat.

programa_3

En la imatge anterior es veuen els diferents blocs que fan possible que el mòbil enviï una ordre a el Bluetooth del robot. Se li diu a cada botó que enviï un numero, el programa ja esta fet de tal amanera per que cada numero equivalgui a realitzar l’ordre pertinent.

A la taula següent hi ha una relació entre el botó, el que representa i el valor que envia

Button 1 ON 1
Button 2 OFF 2
Button 3 POSICIÓ INICIAL 3
Button 4 CAMINAR 4
Button 5 APLAUDIR 5
Button 6 SALUDAR 6

Per poder instal·lar l’aplicació, per a mòbils Android, en el mòbil es selecciona a la part superior el botó de Build i dins d’aquest App (save .apk to my computer). D’aquest amanera es guarda un fitxer a l’ordinador que s’ha de copiar al mòbil i des d’allà s’instal·la l’aplicació.

Primer el Bluetooth del mòbil i el del robot s’han d’aparellar mitjançant les opcions del propi mòbil, així quan es seleccioni Connectar Bt apareixerà. A part del Bluetooth del robot apareixen tots els Bluetooth que s’han aparellat amb el mòbil, s’ha de seleccionar el del robot. Es pot veure quan els dos Bluetooth estan connectats entre si perquè el dispositiu del robot té un LED que fa pampallugues quan no té cap connexió i es manté fixe quan si en té una.